Realkreditlån er det mest udbredte bolig- og huslån, da det generelt er den billigste løsning.
Realkreditlån udstedes af banker og realkreditinstitutioner, hermed er sikkerheden høj og renterne lave.
Med et realkreditlån udsteder et realkreditinstitut, f.eks. en bank, et gældsbrev som pant i fast ejendom. Realkreditlån bliver finansiering, ved at banken sælger nogle eksisterende obligationer. Renten, som er den ydelse banken kræver for lånet, bliver fastsat på baggrund af den nuværende marked. Renten påvirkes blandt andet af udbud og efterspørgsel, inflationen og finansbeslutninger taget af politikkere. Realkreditlån findes i mange forskellige typer lige fra F5 lån(link til leksikon) (variabelt forrentede lån, hvor renten tilpasses hvert femte år) til 30 år fastforrentede lån med og uden afdrag(leksikon). For at simplificere realkreditlån en smule, har vi opstillet de mest generelle vilkår for realkreditlån:
- Belåning op til 80% af ejendommens værdi
- Den nuværende rente på realkredit kan findes her Totalkredit.dk
- Mulighed for fast og variabel rente
- Fastforrentede lån kan altid indfries til kurs 100.
- Sikkerhed i fast ejendom i form af realkreditpantebrev
‘Det med småt’, der er værd at være opmærksom på! - Vi skriver det med stort.
Renten er ikke den eneste omkostning og typisk vil renten ikke variere fra bank til bank. Men nogle realkreditlån kan være meget billigere end andre. Men hvordan? Inden man vælger hvilken bank/realkreditinstitut, man vælger, at lånet skal optages i, skal man kigge på etableringsomkostningerne. Prisen for at etablere et lån kan variere meget i de forskellige banker og realkreditinstitutioner.
I visse tilfælde kan ‘det billigste lån’ være dyrere end andre lån, grundet etableringsomkostningerne. Selvom renten er den laveste, kan etableringsomkostningerne være så store at ‘det billigste lån’ bliver dyrere end alternativ finansiering. Dette ses oftest ved lån, der er på 500.000 kr. eller under, da etableringsomkostningerne i disse tilfælde kan udgøre en stor procentdel af selve lånet. Det er derfor værd at tage et godt kig på etableringsomkostningerne hos forskellige banker, og såfremt man ønsker et boliglån mellem 200.000-500.000kr. kan det være fordelagtigt at kigge uden om banken.