Boliglån

Boliglån er et lån der kan udstedes en bank, realkreditinstitut eller ejendomskreditselskab til køb af en bolig. Det er en vigtig beslutning at tage, når du køber din drømmebolig, og det kan have stor indflydelse på din økonomi de kommende år.

Der er mange faktorer og måske nye ord man skal tage højde for, når du skal vælge det bedste boliglån herunder: lånets løbetid, fast eller variabel rente, fastforrentet lån, lånets rente og om det er et lån med variabelt forrentet lån.



Hvad er et boliglån?

Et boliglån er et lån, som man optager for at finansiere købet af en bolig. Lånet kan optages hos en bank eller et realkreditinstitut. Når man optager et boliglån, er det vigtigt at forstå de forskellige vilkår og betingelser, der er forbundet med lånet. Disse vilkår og betingelser kan omfatte lånebeløbet, lånets løbetid, renten, fast eller variabel rente og meget mere.

Skal du til at købe en bolig?

At købe en bolig er en af de største investeringer, man kan foretage sig i livet. De fleste af os har ikke penge nok på kontoen til at købe en bolig kontant, og derfor vælger de fleste at optage et boliglån. Men hvad er et boliglån egentlig? Og hvad er de forskellige typer af boliglån, og hvad skal du være opmærksom på, når du optager et boliglån?

I denne artikel vil vi give dig en grundig gennemgang af alt, hvad du behøver at vide om boliglån, og hvordan du vælger det bedste boliglån for dig.


Fastforrentet eller lån med variabel rente?

Fastforrentet

Når du skal vælge mellem lån med fast rente eller variabel rente på dit boliglån, er det vigtigt at tænke på din egen økonomiske situation og risikovillighed. Da omkostningerne i lånets løbetid, vil være forskellige for de to boliglån. Hermed kan det endelige boliglån have betydning for hvor meget du skal betale i hele lånets løbetid.

Fastforrentet lån = sikkerhed

Ved et fastforrentede lån ved man hvad de månedlige ydelser er hvert måned, helt indtil lånets udløb. En fast rente er med til at sikre at man ikke skal til at bruge mange penge når den månedlige ydelse stiger fordi der er kommet en højere rente, modsat vil man heller ikke gå en lavere ydelse såfremt renten falder.

Der er mange der vælger at optage boliglån med en fast rente, da en fast rente beskytter låntager ved stigende renter. Det giver låntageren en sikkerhed og gør at de bedre kan forudsige deres fremtidige økonomi.


dit Lån med fast rente

Så hvis du er en person, der gerne vil have tryghed og stabilitet i din økonomi, kan det være en god idé at vælge fast rente. Fast rente giver dig nemlig en fast rente i hele lånets løbetid, hvilket betyder, at du kender din månedlige ydelse og dermed ved, hvad du skal betale hver måned. Et boliglån med fast rente kan derfor være det billigste boliglån, såfremt renten stiger efter

Bankens mest porplærer boliglån

Bankens mest poplærer boliglån er deres fastforrentet obligationslån, som giver meget sikkerhed for lånet medmindre, den skal genforhandles hvert 2.,3. eller 5. år, som er det deres F2,F3 og F5 boliglån står for.


Variabel rente giver risiko

Hvis du derimod er en person, der er villig til at tage en vis risiko, kan det være en god idé at vælge variabel rente. En variabel rente giver dig mulighed for at udnytte de lave renter, men det betyder også, at din månedlige ydelse kan stige, hvis renten stiger.

Lån med variabel rente giver risiko, da den vejledende beregning ikke kan forudsige eventuelt rentefald eller rentestigninger. Lån med fast rente har oftest en højere ydelse, da lån med fast rente har en højere rente.

Mange lader sig derfor friste af lån med variabel rente, men dit boliglån kan gå hen og blive rigtigt dyrt hvis renten stiger, hvilket den gjorde i 2022, men ligeledes kan renten falde som kan gøre den eksisterende løbetid billigere.


fast eller variabel rente

Et lånetilbud vil komme med et estimat på hvad det koster at låne penge, men beregningerne forudsætter uændrede skatteforhold, hvorfor det er klogt at lægge en buffer ind, så en ændring i et års gennemsnitlige månedlige ydelse ikke ødelægger økonomien, hvis den månedlige ydelse stiger.

Stiger renten?

Stiger renten, kan det blive dyrt. Derfor er det vigtigt at lade sig rådgive omkring et konkret lånetilbud, da man skal kunne sikre sig at den gennemsnitlige månedlige ydelse på ens boliglån, ikke bliver for dyrt inden lånets udløb.

Det anbefales at man også spørger, pengeinstitut lånet optages i, hvad lånets løbetid og lånets rente kommer til at være og om der er tilsvarende lån der er billigere.

Betydning for hele lånets løbetid

Lånets løbetid refererer til den periode, du skal betale af på lånet. Normalt kan du vælge en variabel eller fast rente løbetid på op til 30 år. Hvis du har valgt et fastforrentet lån, vil renten være fast i hele lånets løbetid.

Hvis du derimod har valgt et boliglån med variabel rente, vil renten kunne ændre sig over tid. Jo længere løbetiden er, desto lavere bliver din månedlige ydelse, men du vil betale mere i rente, og derfor vil det samlede beløb, du skal betale tilbage, være højere.

Nødvendigt for boliglån

Fælles for alle lån med pant i fast ejendom, uanset løbetid, er at lånet kræver en obligatorisk brandforsikring. Det En obligatorisk brandforsikring sikre långiver, at huset er forsikret, skulle der ske en brand. De fleste har allerede en brandforsikring tilknyttet deres nuværende husforsikring, men er man førstegangskøber, kan man med fordel informere sit forsikringsselskab om det. Så skal de nok rådgive dig til hvilke forsikringer du har brug for, som førstegangskøber.

Hvor meget kan jeg låne?

Banklån

Det er meget normalt at søge hen mod sin nuværende bank, for at få en uvildig rådgivning omkring boliglån. Banken tager pant i din bolig, som bytte for et udbetalt kreditbeløb. Det er vigtigt at hæfte sig ved den angivne ydelser, som hører med at få udbetalt kreditbeløb af banken. Hvis lånet giver en afdragsfri periode, er det vigtigt at se på hvad de månedlige ydelser bliver, når den afdragsfrie periode ophører.

Eventuel opnået Kursgevinst på banklån?

Man skal være opmærksom på skattepligtige kursgevinster, som sker ved omlægning af lån. Du kan vælge at omlægge dit lån også selvom du stadigvæk har eksisterende afdragsfrihed. Folk der har haft et fastforrentede lån, har oplevet at deres kursgevinst er steget merkant idet renten steg i 2021.

Grunden til at bankerne tilbyder en kursgevinst ved omlægning af lån, skyldes at det er dyrt for bankerne at have fastforrentet obligationslån med en lav rente. Derfor tilbyder de et nedslag i din restgæld i bytte for et lån med en højere ydelse.

Hvis din restgæld lyder på 1.000.000 kr., som har en rente på 3% ville banken f.eks. tilbyde dig at skære 200.000 kr. af din restgæld, for at omlægge dit boliglån til lån med en rente på 6%.

Refinansiering hos banken

Hos banker er det oftere lånet refinansieres, hvilket vil sige en refinansiering af lånets bagvedliggende obligationer. Ejendomskreditselskaber kan ikke refinansiere lånets bagvedliggende obligationer, da de ikke er godkendt til at udstede obligationslån.

Du kan også vælge at refinansiere et lån fra Simpel Kredit til et banklån med en lavere rente. Mange bliver afvist i banken pga. dårlig gæld eller lign. men Simpel Kredit kan hjælpe dig af med dine dårlige gældsposter og så kan du efterfølgende få refinansieret vores lån, til et banklån, som vil have en lavere rente. For at se guiden til hvordan det kan gøres, så kig på nederste afsnit på denne side.

Realkreditlån

Realkreditlån er som regel det billigste boliglån på markedet, altså det lån med den laveste rente. Men der er visse begrænsninger når det kommer til et realkreditlån.

Ønsker man at købe et bolig til 1.000.000 kr. og kommer selv med en udbetaling på 5%, svarende til 50.000 kr. ville man ikke kunne få et realkreditlån.

Realkreditlån kan kun dække op til 80% at boligens købspris, hvorfor mange danskere oplever at blive sendt tilbage til deres bank for at få finansieret den sidste del af boligens værdi. Det er selvfølgelig en smule besværligt, og betyder også at du ender med at betale til to forskellige debitorer, hvilket godt kan skabe en del forvirring.

Lån hos Simpel kredit

Hos Simpel Kredit tager vi udgangspunkt i hvert enkelt kundes situation, når vi tager stilling til deres kreditværdighed. Vi foretager en helhedsvurdering, når vi vurderer din kreditværdighed, og her ser vi på aspekter som økonomisk historik, nuværende situation, fremtidige muligheder, boligens placering og andet.

Det giver os et billede af din økonomiske situation, og dine evner til at opfylde de forpligtelser, som vi sammen bliver enige om i udformningen af din låneaftale. Få et gratis og uforpligtende lånetilbud her

Få et lånetilbud

Hvis I har bestået den økonomiske godkendelse, kan vi finansiere dit boligkøb. Det betyder at vi vil sende jer et tilbud med forbehold som er vejledende. I tilbuddet vil der indgå den månedlige ydelse før skat og efter skat. Her menes der før skattefradrag og efter skattefradrag. den månedlig ydelse vil derfor være højere før skat, altså før du får dit skattefradrag.

hvad indeholder tilbuddet?

I det tilbud vi sender dig beregnes lånets nøgletal, så du er fuldt informeret omkring hvad det koster det at låne. Dette er nemmere at forudse, når det er fastforrentet, hvis du derimod ikke vælger et lån med fast rente og i stedet vælger et variabelt lån er forbehold vejledende.

Før at vi kan godkende et boliglån, laver vi en økonomisk godkendelse af dig og din husstand, så vi sikre os at lånet ikke belaster jeres økonomi.

https://dk.trustpilot.com/review/simpelkredit.dk

Finanstilsynets guidelines, når du skal finansiere dit boligkøb

For at kunne tilbyde lån, såsom boliglån, hvor der tages pant i debitors bolig, kræves der en godkendelse fra Finanstilsynet. Denne godkendelse sikre debitor, at finansieringsinstituttet har evnen til at lave en korrekt kreditvurdering af deres kunder.

Det er også en af grundene til at banklån, realkreditlån og pantebrevslån kræver en masse information omkring låntager. Vi skal undersøge om lånet giver mening ift. din økonomiske situation.

Boliggælden overstiger boligværdien, hvilke kan skyldes at boligen er faldet i værdi imens du havde flere lån ad gangen. Dette sker sjældent, da kreditorerne oftest vil have solgt boligen inden boliggælden overstiger boligværdien.

Dit pengeinstitut må som udgangspunkt ikke låne ud til en debitor, hvis deres gældsfaktor bliver højere end 4. Der er enkelte tilfælde, hvor at dette kan lade sig gøre, f.eks. ved en mellemfinansiering, hvor du har aftalt med dit pengeinstitut at du indfrier lånet, når din gamle bolig er solgt. Hermed har låntyper overordnede forskelle ift. hvad der er muligt for dit pengeinstitut at tilbyde.

Banken kan tilbyde individuel rådgivning, hvor f.eks. ejendomskreditselskaber ikke kan tilbyde individuel rådgivning.

Simpel kredit er godkendt af finanstilsynet til at kreditvurderer og udstede lån til dig. Vores kreditvurderingseksperter har massere af års erfaring og søger altid for en hurtigt og kompetent behandling af vores kunder. Se eventuelt vores anmeldelser på trustpilot.