FÅ ET GRATIS TILBUD

Lån i friværdi

Søren Scheibye

af Søren Scheibye

Opdateret 31. mar. 2024

Hvad er friværdi?

Friværdien er forskellen mellem din nuværende boligs værdi og hvor meget du skylder i boligen. hvis du skal beregne friværdi, ville det foregå på denne måde:

Du har lånt 1.000.000 kr. til at købe et hus der kostede 1.100.000 kr. Du har haft huset i 5 år og huset er steget i værdi og er nu 1.500.000 kr. For at beregne friværdien findes differencen mellem gælden og boligens nærværende værdi, hvorfor friværdien på huset ender med at være:

1.500.000-1.000.000=500.000 kr.

Udregning af friværdi i din bolig er hermed meget simpel - ansøg og se om det er muligt for dig at optage lån i din friværdi.

Hvordan får man friværdi?

langt de fleste boliger stiger i værdi, år efter år. Alle boligejere som har købt en bolig, som stiger i værdi, oplever også at de får friværdi. Der er hovedsageligt kun 2 måder at boligens friværdi til at vokse.

1. Boligens friværdi vokser i takt med at boligens værdi stiger. Her opstår så muligheden for at tage lån i friværdi, som er den billigste måde at låne på sammenlignet med billån og forbrugslån.

2. Hvis du afdrager på lånet, som du har taget i forbindelse med købet af din bolig, vil din boligs friværdi automatisk stige. Hvis din bolig ikke rigtig stiger i værdi, men man hvert måned har afdraget på restgælden, vil boligens friværdi være lig med boligens værdi minus den tilbageværende restgæld.

Hvad er et lån i friværdi?

Udtrykket friværdi, minder om et såkaldt tillægslån, da de fleste der tager et lån i friværdi, søger om et tillægslån til deres nuværende lån. Det kan være at dit realkreditlån eller banklån ikke tillader dig at få et nyt lån, selvom du vil bruge friværdien op af afskaffe dyrere gæld.

Så hvis du er blevet afvist i at forhøje dit realkreditlån og har en relativ høj friværdi, vil du kunne låne i din friværdi hos os. Vurderingen, om hvorvidt en debitor kan få et lån når de ikke kan få realkreditlån hos realkredit, er mere personlig hos Simpel Kredit. Når man ansøger om et realkreditslån, ville man sjældent modtage en personlig behandling.

En årsag til at realkreditlån er svære at få, er at et realkreditlån kun kan dække 80% af boligens værdi. Det vil sige at dit realkreditlån skal suppleres med banklån, medmindre du har 20% i udbetaling.

En boligs værdi kan ikke vurderes af boligejer, hvorfor man bliver at man ofte kan drage nytte af mæglernes tilbud om en gratis vurdering. Du vil som boligejer i mange tilfælde opleve at forskellige mæglere vurderer din ejerboligs værdi til noget forskelligt.

Din boligs friværdi - lån i friværdien

Friværdi er den del af ejendommens værdi, som du ikke har gæld i. En slags passiv opsparing, kan man kalde det. For jo mere gæld, du betaler af, jo større friværdi i ejendommen får du og jo større udbytte vil du få, når du engang skal sælge ejendommen. Det er dog ikke et statisk beløb, da boligpriserne går op og ned.

Det er også muligt at optjene friværdi i sin andelsbolig, hvilket sker under samme vilkår som enhver anden bolig netop at ejendomsprisen stiger. Når man optjener friværdi i sin andelsbolig vil det være muligt at ansøge om et andelsboliglån, lånet kan bruges til boligforbedringer og lignede.

Hvor meget friværdi har jeg?

Friværdi beregner man ved at se på ejendommens nuværende værdi (som om den skulle sælges i dag) og fratrække den gæld, der er i ejendommen på nuværende tidspunkt. Vurderingen af ejendommens værdi foretages af en ejendomsmægler, der også har øje på boligmarkedets generelle prisudvikling og prisudviklingen i dit lokalområde.

En mæglervurdering vil øge dine muligheder for at kunne få et lån i friværdien, da ejendommens værdi, og dermed din friværdi, kan være steget. Jo større friværdi, jo bedre lånemuligheder har du. Da boligmarkedet dog kan være i kritiske perioder, er der altså ikke garanti for positiv friværdi.

En euroseddel, der spirer en plante, symboliserer den potentielle vækst, man kan opnå ved at låne mod deres friværdi.

Du kan låne penge i dit hus friværdi

Friværdi i dit hus skaber du ved at betale restgæld i dit hus af. At tage et boliglån i friværdi er at frigøre nogle af de penge, der er bundet i huset. Det er en forholdsvis sikker opsparing at betale gæld af, da huspriser som oftest stiger hen over årene.

Der er sandsynlighed, men altså ikke garanti for, positiv friværdi. Jo større friværdi du har i dit hus, jo bedre muligheder har du for at tage et tillægslån i friværdien. Det kan låner sådan set bruge som de vil, men låner skal du være opmærksom på, at långiver kræver, at du stiller sikkerhed for pengene.

Tillægslån kan du i sjældne tilfælde få som realkredit, da realkreditlånet kun kan dække 80% af boligens værdi. hvilke er grunden til at realkreditinstituttet ikke kan tilbyde realkreditlån. Realkreditlån egner sig bedst til at låne til boligkøb.

Der findes lånberegnere på nettet, men den mest præcise vurdering af din friværdi får du af en ejendomsmægler, som også har styr på det generelle boligmarkeds udvikling og dit lokalområdes. Oftest vil dit hus nemlig være steget i værdi siden du købte det og hvis det er tilfældet, har du mulighed for at få et bedre lån i friværdien.

Alle boliger kan have friværdi - Mulighed for et billigt lån

Friværdi er penge, du får i overskud ved salg af din bolig. Det er altså penge du har, men de er bundet i din bolig. Det er en god idé at have meget eller at øge sin friværdi, da det giver bedre muligheder for at få et lån i sin friværdi.

Dette lån kan f.eks. bruges til at omlægge gæld, så man i sidste ende får lettere ved at betale sin gæld af, det bliver billigere for ens økonomi og man bliver hurtigere færdig med lånet. Hos os kan du med et ejendomskreditlån låne op til 95% af boligens værdi, mod 80% i realkreditinstitutter.

Beregn friværdi

Beregn friværdien i hus eller beregn friværdi i andelsbolig ved at ansøge om et lån hos Simpel Kredit, vi beregner det bedste lån til lige præcis din situation. At låne penge i friværdien kan give dig et større økonomisk råderum og gøre det muligt for dig at investere dine penge i lånets løbetid.

Hvad er friværdi? Som private investorer

Der er flere måder at øge friværdien i sin bolig på. Den simpleste er at betale gælden i boligen af. Den anden er at renovere og forbedre sin bolig. Hvis man hæver værdien af sin bolig, øger man også friværdien. Din nuværende friværdi skal kunne dække starten af renoveringen, men så kan du betale lånet i rater hen ad vejen, som byggeriet skrider frem.

Den sidste måde er at forlade sig på, at priserne på boligmarkedet stiger. Denne metode er usikker, for ganske vist stiger huspriser oftest, men det sker altså også, at de falder og så står man med en negativ friværdi.

Da et lån i friværdien i de fleste tilfælde er et tillægslån til dit eksisterende boliglån, kan du som regel få det på de samme betingelser.

Et håndklæde hænger på en håndklædestativ i et friværdifyldt badeværelse.

Hvad koster et boliglån i friværdi

Hvor meget kan man låne i friværdien? Det er helt individuelt, for det afhænger af din gæld, din ejendoms stand og boligmarkedet. Der findes flere låneberegnere på nettet, der kan give et fingerpeg, men den mest præcise vurdering får du af en ejendomsmægler.

Et lån i friværdi er som regel det billigste lån, f.eks. billigere end et nyt billån, hvis man vil købe en bil. Det er derfor fordelagtigt at se om man kan låne i sin friværdi.

Fælles for de fleste lån i friværdi er, at der er mange måder at bygge finansieringen op på. Din lån i friværdien kan både være med en fast rente og en variabel rente, som kan have stigende renter.

Det er derfor vigtigt at vælge hvilken rente der passer din situation bedst, så det at låne penge ikke bliver en dyr oplevelse. Når du skal låne i friværdien, skal du tage stilling til om du synes at dine fremtidige låne omkostninger skal være faste eller variable.

Vælger du at låne i friværdien med en variabel rente, kan du både være heldig at renten løbende bliver lavere, men den kan også løbende blive højere.

Vælger du at låne med en fast rente er du sikret dine fremtidige månedlige ydelser indtil lånet genforhandles.

Vi er godkendt af finanstilsynet til at lave kreditvurdering din samlede økonomi. Det gør at du som låner, trygt kan låne penge uden at renten bliver for dyr.

Hvad kan jeg bruge friværdien på?

Når du som låner får pengene fra banken, realkredit - eller ejendomskreditselskab, øges din restgæld i ejendommen, men når du får penge kan du investere pengene i din ejendom, hvilke vil gøre at ejendomsmæglere vurderer værdien af din bolig højere end før - eller indfri skattegæld og andet dyrt gæld.

Det er den billigste måde at skaffe finansiering til istandsættelse. Tillægslån i din bolig er altid billigere end forbrugslån, hvilket skyldes at det banklån, realkreditlån eller pantebrevslån tager pant i boligens værdi. Markedsværdien er mere sikker på en bolig end den vil være i f.eks. en bil, derfor kan man få et tillægslån med en lav rente.

Lån i friværdi til istandsættelse

Mange går og drømmer om at renovere deres bolig. Gør du også det? i så fald, så læs med her. Problemet med drømmen er, at den er dyr og det er de færreste der ligger inde med ekstra penge til istandsættelse.

Du kan med fordel benytte friværdi i din bolig til finansiering af dine renoveringer, ved at oprette et lån. Med et lån i din friværdi, vil drømmen om et nyt køkken eller et nyt badeværelse, kunne gå i opfyldes.

Et nyistandsat hjem ændre også meget på markedsværdien, hvorfor mange oplever at deres andelsbolig, ejerbolig, hus eller sommerhus stiger merkant i værdi.

Der er også mange der vælger at istandsætte deres bolig, inden den bliver sat til salg, for at øge boligens værdi. Det kan være en nem måde at tjene penge på, eftersom at man ikke bliver beskatte på boligens værdi ved salg.

Det plejer at være et billigt lån når man vælger at låne i friværdien. Lån i friværdien vil i mange tilfælde være relativt små beløb 100.000 til 500.000., långiver ligger her mere usikkert i boligen, men alligevel minder renten ofte om den normale pantebrevsrente på disse lån.

Et moderne køkken med træskabe og en træø, der fremhæver friværdi-æstetikken.

Du er altid velkommen til at kontakte os

Lad Simpel Kredit hjælpe dig – kontakt os på 4244 0700 og få en uforpligtende samtale om dine muligheder for at låne.

Alternativt kan du udfylde vores låneformular, det er ganske simpelt og hernæst blive kontaktet med et uforpligtende lånetilbud inden for et døgn.

Benyt Simpel Kredits låneformular og bliv kontaktet vedrørende et uforpligtende lånetilbud inden for et døgn.

Simpel Kredit – helt enkelt

FAQ

Friværdi er forskellen mellem din boligs nuværende markedsværdi og det beløb, du skylder i boligen. Hvis din bolig er steget i værdi eller du har nedbragt din gæld, har du opbygget friværdi.

Friværdi opstår primært på to måder:

  • Dels når boligens værdi stiger, og dels når du afdrager på dit boliglån, hvilket reducerer gælden og dermed øger friværdien.

Et lån i friværdi er et tillægslån, som optages mod sikkerhed i boligens friværdi. Dette lån er en mulighed, hvis du f.eks. er blevet afvist i at forhøje dit realkreditlån.

Friværdien beregnes ved at fratrække den gæld, der er i ejendommen, fra ejendommens nuværende markedsværdi. En ejendomsmægler kan give en professionel vurdering af ejendommens værdi for at fastslå den aktuelle friværdi.

Friværdien kan bruges til forskellige formål, som f.eks. at omlægge dyrere gæld, renovere boligen, investere i nye projekter eller finansiere større køb som en bil.

Omkostningerne ved et lån i friværdi afhænger af lånevilkårene, herunder lånebeløbets størrelse, renten og løbetiden. Lån i friværdi er ofte billigere end forbrugslån, da de er sikret af boligens værdi.

For at ansøge om et lån i friværdi kan du kontakte en kreditgiver som Simpel Kredit og udfylde en låneansøgning. Det er vigtigt at medbringe relevante finansielle dokumenter og oplysninger om din bolig og nuværende gæld.

Faktorer såsom boligmarkedets tilstand, eventuelle renoveringer eller forbedringer på boligen, samt størrelsen og hastigheden af afdrag på eksisterende boliglån kan påvirke mængden af friværdi.

Generelt kan boligejere med tilstrækkelig friværdi i deres bolig ansøge om lån i deres friværdi, det kan dog være at der ikke er nok friværdi, dette er en vurderingssag. Ansøg og se om det er muligt for dig at få et boliglån i din friværdi.

Tilgængelig nu!

Ring til os nu

Skal vi ringe til dig?